Fly Away



home about linkies Sites instagram twitter follow


Writter


Just a regular muslimah who is striving to better herself in matters of Duniawi and Akhirah. Here, I post about everything I feel. This is the another perfect place where I can say what's on my mind.
Pardon my words. Do follow my blog.
Listen this

CBOX

⊰HOVER ME!⊱
Please do not spam my cbox. Please put your blog/fb/twitter link so I can visit you back.

FOLLOWERS


ARCHIEVE



CREDIT

© 2014 - Skins by Sarah Zull and basecode Mayra.
Tutorial : Add Follower Widget Cara Baru (Blogskin)
Saturday, 29 September 2012 | 6 Comments





Assalamualaikum. Tuto yang ini sarah nak ajar korg cara utk tambah follower widget bagi pengguna blogskin. Memandangkan ade beberpe yang tnya sarah pasal ni. So hari ni sarah akan buat tutonya. Sorry lambat =.= . Btw tuto ni sarah dapat dari blog seorg akq ni Haidah

Okayy, kebanyakkan pengguna blogskin mesti ada masalah utk tambah follower widgetkan?. Tambahan pulak, skrang ni google friend connect dah takde follower widget macam dulu lagi. So ini agak menyukarkan korg nak dapatkan URL follower widget. Tapi don't worry sarah dah tau cara2 nye . Jom ikut step ni.


contoh follower widget


1. Mula-2 korg kena tukar dri Template Classic/Blogskin ke Template Designer dulu.
2. Bila dah convert ke Template Designer korg pergi ke Dashboard > Template > Layout



3. Kemudian, korg tambah gadget follower. Bagi yang dah ada tak perlu la tambah. Bagi yang takde tu korg click Add Gadget. 



4. Korg Add Followers. Then Add & Save yg ade anak panah tu. Lihat contoh di atas. 
5. Bila sudah. Korg view blog. Then tekan Ctrl+ u serentak untuk view page source. Nanti akan keluar page source yang banyak kod HTML tu kan? Okayy jgn pening dengan kod tu..lols. Korg just click Ctrl+f serentak dan cari code friendconnect



click untuk tumbesaran

6.  Ha! nampak tak code yang di-highlight-kan tu? Good. Okay skrang korg cari code yang seakan-akan code kat atas tu.

WARNING
JANGAN COPY CODE INI. SEBAB SETIAP BLOG ADA CODE YANG TERSENDIRI. YANG INI CODE UNTUK FOLLOWER BLOG Sarah SAHAJA.
Korg copy code bermula dengan <script type="text/javascript"> sehingga locale: 'en'}, skin); </script></div>
Korg bole rujuk code dalam scroll box ni. Cari codes yang seakan-akan dlm box ni.


<script type="text/javascript">
        if (!window.google || !google.friendconnect) {
          document.write('<script type="text/javascript"' +
              'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
              '</scr' + 'ipt>');
        }
      </script>
<script type="text/javascript">
      if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
        window.registeredBloggerCallbacks = true;

        

        
        gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
          document.location.reload();
        });

        
        gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
          
          google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
          google.friendconnect.requestSignOut();
        });
      }
    </script>
<script type="text/javascript">
    
    function registerGetBlogUrls() {
      gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
        var holder = {};
        
          
          
          
            holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/5273129249410211650/posts/default";
          
          
          
            holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/5273129249410211650/comments/default";
          
          holder.currentBlogUrl = "http://bunnyolala.blogspot.com/";
          holder.currentBlogId = "5273129249410211650";
        
        return holder;
      });
    }
  </script>
<script type="text/javascript">
  if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
    window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;

    gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
      var el = document.getElementById(this['f']);
      if (el) {
        el.style.height = height + 'px';
      }
    });

    
    gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});

    registerGetBlogUrls();
  }
  </script>
<div id="div-izubnha1rhht" style="width: 100%; "></div>
<script type="text/javascript">
    var skin = {};
    skin['FACE_SIZE'] = '32';
    skin['HEIGHT'] = "260";
    skin['TITLE'] = "Followers";
    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
    
    skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#999999";
    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
    skin['FONT_FACE'] = "normal normal 12px Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif";
    google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
    google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
    {id: "div-izubnha1rhht",
     height: 260,
     
     
     
     site: "11857787235863128371",
     
     locale: 'en' },
     skin);
  </script>
</div>

7. Copy code tu then korg paste dekat Notepad dulu ye. Macam ni :-



8. Lepas tu, korg bole tukar dr Template Designer ke Template Classic semula.*Ini adelah NEW INTERFACE
9. Then korg bole lah copy and paste code dekat Notepad tadi ke dalam Blogskin korg.
10. Preview & save. Klau tak faham. Boleh tnye Sarah :)

Blogger iffah said...

saya tak dapat buat la tuto ni..mcm mane ek?sya da tekan da friendconnect tapi tak kluar ape2..

 
Blogger Amazayn said...

Menjadi! Terimaaaaa kasihhhhhh! :)

 
Blogger Sarah Zulkifli said...

Same2 :)

 
Blogger Ika Billah said...

Sarah...help me...aku x fhm....

 
Blogger NorShafiqah said...

kenapaa tak tak ada layout bilaa guna blogskin ? boleh tolong tak ? nak edit yang lain pun susah .

 
Blogger Sarah Zulkifli said...

Apa maksudnyer ? Takde layout ..

 

Post a Comment