Fly Away



home about linkies Sites instagram twitter follow


Writter


Just a regular muslimah who is striving to better herself in matters of Duniawi and Akhirah. Here, I post about everything I feel. This is the another perfect place where I can say what's on my mind.
Pardon my words. Do follow my blog.
Listen this

CBOX

⊰HOVER ME!⊱
Please do not spam my cbox. Please put your blog/fb/twitter link so I can visit you back.

FOLLOWERS


ARCHIEVE



CREDIT

© 2014 - Skins by Sarah Zull and basecode Mayra.
Everything has changed.
Saturday, 3 May 2014 | 0 Comments

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai kepada penduduk bumi sekalian. Apa khabar ? Semoga dalam keadaan yang sentiasa dirahmati Sang Pencipta. Tujuan sarah menulis entry kali ini ialah untuk menceritakan kisah sarah yang beberapa bulan semenjak masuk tahun 2014.  Memang agak pelik sikit. Yelah, dah berapa bulan tak update tetiba je cerita kan ? So, dah masuk tahun 2014 memang lagi banyak cabarannya berbanding tahun lepas. Lagipun sarahkan dah masuk form 1. Semakin bertambah umur kita, semakin banyak lagi ujian yang kita kena hadapi. Allah itu Maha Adil. Allah tak zalim, Dia akan bagi ujian dekat hambanya yang mampu hadapinya.

Pelik juga, semenjak sarah dah masuk form 1 semakin berkurang baju sarah. Padahal baju kat rumah tu belambak dalam almari. Hmmm. Lagipun baju yang kat dalam almari semuanya baju kecik2, pendek2 dan tak sesuai. Baju yang sarah pakai pun berapa helai je. Itupun jubah, baju muslimah dengan ada baju yang labuh2 sikit. Tudung pulak, sarah tak biasa pakai tudung pendek2. Sarah mesti kena pakai tudung labuh atau tudung bidang 60. Arm sock ngan stokin mesti sentiasa pakai. Itukan dikira aurat mestilah kena pakaikan --'

Dalam dunia alam maya pulak, sarah sekarang dah kurangkan online. Memang mula-mulanya sarah ada facebook tapi secara tiba-tiba facebook sarah telah di-removekan oleh Facebook sendiri. Agak frusted lah jugak. Mana tak frustednya kalau gambar2 & kawan2 kita dalam akaun tu. Jadi sarah terpaksalah buat akaun lagi satu. Niat nak buat facebook akaun lagi satu cuma nak behubung dengan kawan je memandangkan sarah dah masuk asrama and kawan yang dah berpisah terpaksalah buat. Benda ni berlaku time cuti bulan 3. Waktu sarah buat akaun lg satu pun time hujung2 cuti sekolah. Then bila dah siap buat akau lg satu sarah carilah kawan satu sekolah yang lama. Setiap hari sarah asik leka je dengan facebook. Beberapa hari telah berlalu, tibalah masanya untuk sarah balik ke asrama. Sedih kot sebab dah lama cuti lepastu balik. Siapa tak sedih wooo ~.

Haritu time kt asrama, terdetik pulak kat dalam hati nak call ibu. Baru berapa hari jumpa dah nak call. Mengada sungguh aku ni. Kat sekolah sarah tak pakai public phone kitaorg pkai fon yang Nokia tuh. Kehkehkeh. Terselah kemenunjukkan dia di situ. Padahal boleh call seminggu 2 kali sahaja maaa... *abaikan kemerepekkan tdi. Eheem3 time nak call macamlah2 bdk asrama cakap apakan, blah..blah..blah..
Tiba2 syok2 borak dengan ibu, ibu pun cakap "Sarah ada online facebook ke?" Sarah jawablah tak. Tak berani nak bawak fon gi asrama. SERAM O﹏o . Then my mom said "Habistu kenapa ibu nampak update status ?" Sarah jawab  "Ehh. Peliknye, mana mungkin itu terjadi lorh. Habestu, ibu buat apa ?" Dia cakap "Ibu hantar mesej kat facebook and takde pun sape balas" Sarah rasa agak seram sikit time ibu sarah buat macam tuh. Lepas dah call tuh, sarah asyik fikirkan benda tuh je. Takut siapa yang bukak dan yang paling peliknye, boleh pulak org yg bkk fb sarah tuh update status. Apakah statusnya ? Hmm. Persoalan..

Setelah berlalunya bulan 3, Masuklah bulan 4. Waktu outing which mean minggu ke-2 , sarah tak outing tapi sarah balik sbb ada hal. So, sarah bosan bukak lah fb dh log in dan tetiba dia tulis 'Someone Have Logged in Your Account'. Whaat ?! Baru beberapa minggu tak sampai seminggu dah kena hack. Penat cari kawan kat facebook dah kena hack. Sarah geram lah jugak. Hamba Allah manalah ni yang baik hati sangat tolong hackkan fb sarah (╥﹏╥) Memang taklahkan. So sarah mengadulah kat ayah sarah yang pasal fb kena hack, then dia kata suruh buat fb lg satu. Jawapanya mmg taklah. Penat2 cari kawan semua bagai lepastu buat lg satu. Hmm... Takpalah... Sarah tau, ini mungkin dugaan yang Allah bagi kat sarah sebab sarah terlalu leka dengan Dunia. Sabar sajelah yang boleh bantu diri sarah ni.

Sekarang bila dah masuk sekolah baru mestilah semuanya baru terutama kawan. Kawanlah yang paling baru agaknya (◐.̃◐) . Sarah ni bila dah jumpa orang yang tak kenal mulalah tegur. Sarah jenis yang tak suka orang tuh tak dikenali. Dalam masa sebulan sarah dah boleh hafal semua nama dan orangnya sekali kat sekolah tuh. Perempuan jelah. Lelaki tak kenal sangat sebab kelas asing laki perempuan. Yang kenal pun abang2 fasi f5 sebab akk2 and abg2 f5 jadi fasi kitaorg time orientasi haritu. Itupun diorang memperkenalkan diri diorang. Kawan2 dekat sekolah baru ni semuanya boleh terima sarah. Orangnya pun baik je. Adalah sorang dua tuh bila kita senyum, muka ketat je. Haha. Serasa sarah setiap kali sarah senyum kat dia sampai lah skrg tak pernah dia senyum. Dia tuh senior sarah, akk f2. Bila tgk dia ngan kawan dia, dia suka buat lawak. Mungkin dia agak akward dgn bdk f1 kot. Abaikan jelah kalau orang macam tuh kan? Asalkan kita tak berhenti senyum kat dia atau sesiapa saje. Nanti tup2 dia berubah. Mana kita tahu, itu semua kuasa Allah. 

Sebenarnya, pergaduhan yang berlaku dekat asrama semuanya berpunca dari ketidakadaan satu hati antara satu sama lain. Takde Mahabbah lansung. Baru-baru ni masuk berita pasal budak sekolah agama gaduh sampai mati sebab hilangkan barang kawan (Cube). Cuba tengok, budak sekolah agama pulak tuh. MasyaAllah. Nauzubillah moga dijauhkan. Allhamdulillah semenjak duduk asrama, sarah agak selesa dengan kawan-kawan dengan roomate. Sometimes dlm bilik tuh ada jugak sarah gaduh. Alah, gaduh2 mulut je. Tapi, kena kurangkan walaupun benda kecik takut2 benda tuh jadi besar. Haissh ....
Setakat sarah duduk asrama, takde lagi kawan baik. Sebab baru berapa bulan je kenal kan. Tunggu setahun 2 tahun nanti jumpalah kawan baik. Hehehe. 
Ana Uhibbuki Fillah sahabat-sahabat blogger sekalian dan rakan-rakan yang lain.

Sampai disini sahaja, mungkin dilain waktu atau hari lagi dalam entry yang lain. InsyaAllah apa yang bermanfaat dalam entry ini jadikan ia satu pengajaran walaupun diri ini tidak sempurna. Entry ini hanya luahan hati dari seorang hamba yang penuh dengan dosa. Semoga Allah merahmati kalian dan dipanjangkan umur dengan melakukan amal ibadah. Assalamualaikum :)